Sporen,het landschap als herinnering

Onder deze titel kan je van 21 mei tot en met 28 mei terecht in CC Jan Tervaert voor een tentoonstelling op het snijvlak van natuur, geschiedenis, erfgoed en artistieke expressie. De expositie neemt je letterlijk en figuurlijk op pad van binnen naar buiten, en omgekeerd. In deze groepstentoonstelling buigen zowel nationale als internationale kunstenaars zich over de herdefiniëring van het landschap. Anders dan de historische landschapsschilderkunst met zijn pastorale thematiek van vredige weidse landschappen onder een wolkendek, grazende koeien langs de waterkant is het landschap vandaag een gecultiveerde omgeving geworden, economisch verkaveld en zodanig mathematisch gepuzzeld tot een samenvloeiing van architectuur en natuur. Deze kunstmatige natuur dat gezien kan worden als symbool van vooruitgang en moderniteit, laat de ruimte anders ervaren dan de eerder gedroomde voorstelling.

De kunstenaars creëren op de site van het Meulenbroek, in de directe omgeving van het CC, het sportcomplex, het jeugdcentrum, de kleuterschool, atletiekpiste, jeugdvereniging en horecazaak,  allen in ‘de oksel van de Durme’, beeldend werk. Hun Land Art kunnen we zien als het beeldend manipuleren van dit Durmelandschap.

Het artistieke proces van deze kunstenaars wordt als een dagelijkse kroniek fotografisch verzameld, gedocumenteerd en op zijn beurt gemanipuleerd. Maar ook het woord speelt mee waardoor er een harmonie ontstaat tussen de kunstenaar en de dichter/schrijver. Tastbare en mentale sporen worden opgeslagen, sporen in allerlei vormen: herinneringen, oogopslagen, ingreep, foto’s, schetsen, …

Deelname van de volgende kunstenaars: 
Kunstenaars uit België (Idcollectief vaardigt enkel kunstenaars af): Ben KockelkorenKatrien Everaert, Staf Fierens, Hilde GoossensMartin Joly, Gunther Coppens, Viviane MoortgatMonique Coppieters,Petra Verwichelen, Luc Schelstraete, Luc De ManPatrick Crombé

Kunstenaars uit buurlanden: Juul Bögemann (NL), Johan Sietzema (NL), Claus Wettermann (DE) & @Bruno Guiheneuf (F), Mathieu Van Herzeele & Yusha LY (F)

Medewerking van Museum Van Bogaert Wauters, Fotoclub Imago, Zinspiratie, Fotoclub Moedoka, Heemkring Osschaert, Jeugdhuis 't Klokhuis & Cultuurraad Hamme

Vernissage op zondag 21 mei om 11u00 in CC Jan Tervaert
Bezoek expositie CC Jan Tervaert:          donderdag 25 mei 12u00 tot 17u00
                                                                              zaterdag 27 mei 14u00 tot 18u00
                                                                              zondag 28 mei 10u00 tot 16u00
Finissage: Zondag 28 mei om 16u00 in CC Jan Tervaert
Van zondag 21 mei 15u00 tot en met woensdag 24 mei kunnen jullie de kunstenaars op de site van het Meulenbroek aan het werk zien.

Op woensdag 24 mei kunnen jullie de jongeren van het project ‘Offline’ van Jeugdhuis Klokhuis aan het werk zien op de Meulenbroeksite. Dit tussen 20u00 en 22u00. De moeite!

terug naar alle nieuws
Printvriendelijke versie