Over Hamme

Hamme is de plaats waar Schelde en Durme samenvloeien. Stroom en rivier die in de loop der eeuwen het landschap uitdrukkelijk hebben getekend. Op de plaats waar Schelde en Durme één worden, herinnert het monument aan Filip De Pillecyn, de illustere Hamse schrijver die op deze plek zo vaak inspiratie vond voor zijn literaire werken.

Groen en water

Hamme is vooral een oase van groen en water… Neem nu ‘De Bunt’, een uniek natuurgebied met een merkwaardige flora, gegroeid uit de veelvuldige overstromingen van de Durme en uit de ontgonnen turfputten. Die putten zijn nu visrijke vijvers geworden. Of ‘Driegoten’ waar natuur en gastronomie mekaar de hand reiken. En er zijn de kilometerslange dijken die de soms onstuimige getijdenwerking van de Schelde moesten afremmen maar die nu zijn aangelegd als aangename wandel- en fietspaden, met breed uitzicht op het water, de recreatiegebieden, de natuur en de schorren. In Hamme komen jaarlijks duizenden dagjesmensen genieten van de zuivere lucht en de ongerepte natuur.

Hamme is ook een bron van folklore met zijn Wuitensfeesten en zijn Wuitensmarsen. Een gemeente van sport, kunst en cultuur. Hamme mag pronken met tal van historische gebouwen, zijn archeologisch museum, de ‘wulpse’ Mirabrug en met ‘De Grote Napoleon’, een monumentale windmolen, de enige die overeind is gebleven van de 30 windmolens die tot voor de eerste wereldoorlog het silhouet van de gemeente bepaalden. De huidige gemeente Hamme ontstond in 1977. Het landelijke Moerzeke en het meer industriële Hamme werden toen samengevoegd tot één gemeente.

Printvriendelijke versie