Toerisme

Wandelaars, hengelaars, gastronomen, natuurvrienden en kunstminnaars, zij voelen zich allemaal thuis in Hamme.

Het is de plaats waar Schelde en Durme samenvloeien, waar stroom en rivier in de loop der eeuwen het landschap uitdrukkelijk hebben getekend.

Op de plaats waar Schelde en Durme één worden, herinnert het monument met ‘de veerman en de jonkvrouw' aan de ene zijde en ‘de soldaat Johan' aan de andere kant, aan Filip De Pillecyn, de illustere Hamse schrijver die op die plek zo vaak inspiratie vond voor zijn literaire werken.

Hamme is vooral de oase van groen en water…

Neem nu 'De Bunt', een uniek natuurgebied met een merkwaardige flora, gegroeid uit de veelvuldige overstromingen van de Durme en uit de ontgonnen turfputten. Die putten zijn nu visrijke vijvers geworden.

Of 'Driegoten' waar natuur en gastronomie mekaar de hand reiken.

En er zijn de kilometerslange dijken die de soms onstuimige getijdenwerking van de Schelde moesten afremmen en die nu zijn aangelegd als aangename wandel- en fietspaden, met breed uitzicht op het water, de recreatiegebieden, de natuur en de schorren.

In Hamme komen jaarlijks duizenden dagjesmensen genieten van de zuivere lucht en de ongerepte natuur.

Hamme is ook een bron van folklore met zijn Wuitensfeesten en zijn Wuitensmarsen, een gemeente van sport, kunst en cultuur.
Hamme mag pronken met zijn historische gebouwen, zijn archeologisch museum, de ‘wulpse' Mira-brug en ‘De Grote Napoleon', een monumentale windmolen, de enige die overeind is gebleven van de 30 windmolens die tot voor de eerste wereldoorlog het silhouet van Hamme bepaalden.

In deelgemeente Moerzeke met zijn gezellig dorpsplein en het glazen dorp' Kastel, rust in de Pius X-kapel het stoffelijk overschot van de zalige priester Edward Poppe, ooit rector in Moerzeke en bezieler van de Eucharistische Kruistocht.

Printvriendelijke versie