Helaas gaat het niet goed met de wilde bestuivers. Europese data tonen aan dat 1 op 10 bijen- en vlindersoorten met uitsterving bedreigd worden en dat 1 op 3 bijen-, vlinder- en zweefvliegsoorten achteruitgaan.
Een vermindering van bestuivers kan tot gevolg hebben dat plantensoorten verdwijnen, samen met andere organismen die direct of indirect van hen afhankelijk zijn. De vermindering van het aantal en de diversiteit van onze bestuivers heeft dan ook invloed op onze voedselveiligheid, met mogelijk opbrengstverlies in de landbouwsector.
Ongeveer €15 miljard van de jaarlijkse Europese landbouwproductie kan rechtstreeks worden toegeschreven aan bestuiving door insecten. In sommige delen van de wereld zijn landbouwers begonnen met het handmatig bestuiven van hun boomgaarden.
- Wil je weten welke bij, vlinder of plant je ziet, je kan ze herkennen met obsidentify.
- Ook vogelgeluiden herkennen kan via de app BirdNET.
- Vlaanderen neemt met het Vlaams actieplan voor wilde bestuivers 2022-2030 doortastende maatregelen om de negatieve populatietrend van wilde bestuivers een halt toe te roepen.
- In de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en het EU Bestuiversinitiatief is de verbintenis vastgelegd om de achteruitgang van het aantal wilde bestuivers tegen 2030 ongedaan te maken.
- Pollinator park, een virtuele ervaring van een wereld zonder bestuivers.