Faire Gemeente Hamme

Het lokaal bestuur steunt fair trade door het gebruik van fairtrade koffie, thee, suiker en fruitsap. Ook een aantal scholen, winkels, horecazaken, bedrijven en organisaties engageren zich om fairtrade-producten te consumeren of aan hun klanten aan te bieden. Je kan bij een aantal Hamse handelaars terecht voor lokaal geproduceerde duurzame voeding.

 

Waarom kiest Hamme voor Fair Trade?

Sinds 2018 is Hamme een Faire Gemeente. Gemeente- en stadsbesturen zijn een krachtige hefboom om eerlijke handel vanzelfsprekend te maken. De kleine en grote acties die ze ondernemen, vormen samen een gigantische stap richting een meer eerlijke en duurzame wereld. En daar wil Hamme graag haar schouders onder zetten.

Daarbovenop steunen we via deze weg lokale handelaars die fairtraideproducten en lokale duurzame producten aanbieden, dragen we bij aan het sensibiliseren rond duurzaamheid en eerlijke handel en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.

 

Is Fair Trade meer dan koffie en bananen?

fairtrade conceptfoto vrouw plukt aardbeien

Uiteraard! Er zijn meer dan 100 eerlijke producten op de markt: wijn, fruit, kleding, honing, rijst, cosmetica, … en ga zo nog maar even door. Dankzij fair trade kunnen producenten uit het Globale Zuiden, een menswaardig bestaan leiden. Daarnaast geeft het jou als consument de kans om een verantwoorde en waardevolle keuze te maken die voor de producenten écht het verschil maakt.

Eerlijke handel staat voor de garantie van goede handelsvoorwaarden, respect voor de rechten van de werknemer en het milieu, een versterking van de producentenorganisaties en hun netwerk en een betere markttoegang. Eén van de basisprincipes is een eerlijke minimumprijs garanderen voor de producent.

Zo heeft ook De Kemphaan, ons Hams maatwerkbedrijf, een project op poten gezet in samenwerking met Oxfam. Ze maakten ingezamelde jeans klaar en versneden ze voor recyclage. Dit initiatief helpt niet alleen om de afvalberg te verkleinen en recycling te bevorderen, maar biedt eveneens extra werkgelegenheid. Hoe ze dat doen? Lees er hier meer over!

 

Wil je ook een fair bedrijf, faire school of organisatie worden?

  • Verkoop je ook fairtradeproducten en/of producten van lokale duurzame landbouw?
  • Wil je deel uitmaken van de fairtrade trekkersgroep?
  • Wil je een actie op poten zetten of steunen?

Laat dan van je horen! Contacteer projectmedewerker Ninke Gryp via gsm 0475 90 15 25 of e-mail aan ninke.gryp@hamme.be.

 

Meer weten?

Neem een kijkje op de website over Fairtrade Gemeenten.

Deel deze pagina