Toerisme Hamme organiseert enkele uitstappen in de zomermaanden van 2024. Alle activiteiten vinden plaats op een donderdagavond. Vooraf inschrijven en betalen is verplicht.

Voor een uitstap betaal je slechts € 5,00 per persoon, incl. drankje of proevertje (afhankelijk van de activiteit en locatie). Kinderen onder de drie jaar kunnen gratis mee. Alle activiteiten zijn voor een beperkt aantal deelnemers toegankelijk.

De betalingsgegevens en praktische afspraken worden jou toegestuurd na inschrijving. Elke inschrijving is pas definitief na ontvangst van jouw betaling. Wanneer het max. aantal deelnemers voor een uitstap is overschreden, zal je hierover eveneens een melding krijgen. Annuleren kan tot één week voor de uitstap.

Overzicht uitstappen 2024

Donderdag 4 juli 2024 | Bezoek aan Hamme’s Hoevevlees

VOOR DEZE UITSTAP KAN NIET MEER INGESCHREVEN WORDEN

De rundveehoeve van de familie Onghena in Hamme is een echt familiaal veebedrijf. Er worden op de 55 hectaren grote akkers gras, maïs en granen geteeld, helemaal gericht op de uitgebalanceerde voeding van een 200-tal dieren. Nadat de familie almaar meer vraag kreeg naar vers vlees, rechtstreeks van de boerderij, opende ze meer dan 20 jaar geleden het slagerijtje ‘Hamme's Hoevevlees’ aan de inrit van hun runderbedrijf. En na meerdere vragen voor barbecues en traiteur aan huis, opende eind vorig jaar zoon Gert en zijn vriendin Kelly naast de slagerij de feestzaal/traiteur ‘Mit Moerhei’. Tijdens het bezoek krijg je een unieke kijk achter de schermen en kan je jou een beeld vormen van hoe het (h)eerlijke vlees van boer naar bord gaat!

  • Gids: Hamme’s Hoevevlees
  • Plaats van afspraak: Moerheide 177
  • Uur van afspraak: 18.30 u.
  • Afstand: ongeveer 1 km (we blijven op het bedrijfsterrein)
  • Maximum aantal deelnemers: 50
  • Duurtijd: 2 uur

Donderdag 25 juli 2024 |  Centrumwandeling “Hamme, zot van bier”

VOOR DEZE UITSTAP KAN NIET MEER INGESCHREVEN WORDEN

Sinds 30 november 2016 is de Belgische biercultuur opgenomen op de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, erkend door Unesco. De verscheidenheid van het bierlandschap in onze gemeente vertaalde zich in de 19de en 20ste eeuw in maar liefst 22 brouwerijen en talrijke herbergen die met hun ronkende namen het straatbeeld een aparte insteek gaven. Hoe komt het nu dat de Hammenaar zo zot is van bier, het uitgangspunt van deze wandeling? Het antwoord moeten we wellicht zoeken in de roman “Mensen achter de dijk” van Filip De Pillecyn, waarin Hamme als het klassieke ellendedorp van arm Vlaanderen wordt opgevoerd. En binnen die pure miserie zocht men naar hemelse geneugten. Jenever en bier brachten dan tijdelijk soelaas, een ontsnappen uit de harde realiteit, net als de kermisdagen en carnaval... Maar wat resteert er vandaag nog van deze ooit zo bloeiende nijverheid? In onze kinderjaren konden wij het aantal cafés per straat niet op één hand tellen, en nu? Reden genoeg om op stap te gaan, of anders uitgedrukt: een speurtocht te maken naar een eventueel spoor dat gekruid werd met gerst en hop!

Onderweg stoppen we bij De Bierboer in de Hoogstraat en ontdekken we 2 heerlijke, smaakvolle bieren van regionale brouwerijen! Met een ruim assortiment aan ambachtelijke brouwsels, een zee aan expertise en een passie voor écht bier vind je bij hen altijd het perfecte biertje voor elke gelegenheid.

  • Gids: Freddy Huylenbroeck (wandeling), Michael Van Slycken (De Bierboer)
  • Plaats van afspraak: evenementenplein | Marktplein
  • Uur van afspraak: 18.30 u.
  • Afstand: ongeveer 4 km doorheen het centrum
  • Maximum aantal deelnemers: 35
  • Duurtijd: 3 uur
  • Extra: niet geschikt voor buggy’s en rolstoelen

Donderdag 8 augustus 2024 | Bezoek aan de Donckhoeve

VOOR DEZE UITSTAP KAN NIET MEER INGESCHREVEN WORDEN

Heb jij de groene ijskar met reuze grote koe al gespot in het Hamse straatbeeld? Dan heb jij misschien al geproefd van het zelfgemaakt hoeve ijs van de Donckhoeve! Tijdens het bezoek geven zij ons een glimp achter de schermen van de ijsbereiding en hoe zij de ijsverkoop - met hun automaten en ijskar - aanpakken. In de automaten bieden ze ijs in kleine en grote potten aan in verschillende smaken, maar dat is niet alles want tijdens de eindejaarsperiode en op bestelling voorzien zij de feesttafel ook van heerlijke ijstaarten en ijsbuches. Er zal eveneens een woordje uitleg gegeven worden over de boerderij en wie weet kan je zelfs hun koeien in de weide zien staan want ook de melk komt van eigen dieren. Afsluiten van het bezoek doen we uiteraard met een lekker ijsje aan de ijskar!

  • Gids: Donckhoeve
  • Plaats van afspraak: Meerstraat 1 | 9220 Hamme
  • Uur van afspraak: 18.30 u.
  • Afstand: ongeveer 1 km (wij blijven op het bedrijfsterrein)
  • Maximum aantal deelnemers: 20
  • Duurtijd: 1,5 uur

Donderdag 22 augustus 2024 |  Themawandeling “eetbare en medicinale natuur”

VOOR DEZE UITSTAP KAN NIET MEER INGESCHREVEN WORDEN

Voor ons, moderne mensen, is het verzamelen van kruiden, wortels, noten, bessen, ontspannend en heerlijk. We doen het buiten in de zon, in de frisse lucht en mooie natuur. Als mens voel je je beter, één met de natuur. Misschien voel je zelfs de verbondenheid met je verre voorouders want de Oude Belgen, de Kelten en Germanen, natuurvolkeren leefden van én met de natuur! Volgens geschiedenisleraren leefden ze “van jacht en visvangst”, maar dit is echter een grote misvatting. De Oude Belgen waren jagers, verzamelaars en ze leefden vooral van de kruiden en planten die ze konden vinden. Een gevangen stukje wild was in feite een soort luxe product. Op deze wandeling door de Roggeman gaan we op zoek naar eetbare planten en kruiden. Afsluiten doen we met een lekker en verdiend hapje en drankje en nadien krijgen jullie extra informatie en receptjes doorgestuurd.

  • Gids: François Van den Broeck
  • Plaats van afspraak: Koningsplein
  • Uur van afspraak: 18.30 u.
  • Afstand: ongeveer 4 km in en rond het natuurgebied De Roggeman
  • Maximum aantal deelnemers: 35
  • Duurtijd: 2,5 uur
  • Extra: niet geschikt voor buggy’s en rolstoelen

Deel deze pagina